Фолклорен танцов състав "Ромбана" при НЧ "Съгласие" гр.Ямбол е създаден през 2002 г. Той е приемник на Младежки Танцов Ансамбъл от 1967 г.

Тук играят младежи от 15 до 18 год. В репертоара на състава са включени танци от всички етнографски области. Името "РОМБАНА" идва от лазарско хоро от Ямболски регион.

Ръководители са Мая и Румен Тодорови. Носители са на много престижни награди в страната и чужбина. Специалната награда на Президента на Републиката в конкурса "Върбова свирка свири" - гр. Болярово през 2008 г. Същата година на Международния фестивал "Жреци на Музите" в гр. Царево става лауреат 1-ва степен за хореография. През 2007 г. печели 1-ва награда в конкурса "Златна гега" - гр. Котел, организиран от НУФИ "Филип Кутев". Читалищният Съвет на Съюза на Народните Читалища в България отличи "РОМБАНА" с почетна грамота за високи творчески постижения и изключителен професионолизъм в областта на танцовото изкуство, а ръководителите Мая и Румен Тодорови са удостоени с почетни медали.

През 2011 г. съставът участва в Младежки фестивал на изкуствата - гр. София, и завоюва второ място в трета възрастова група на фолклорните танцови колективи. "РОМБАНА" участва  и във фолклорното предаване "Иде нашенската музика" по БНТ.

През 2013 г. на третия Национален фестивал "Море от ритми" в гр.Балчик съставът спечели първо място. Съставът има концертни изяви  във Франция, Македония, Унгария, Гърция и няколко пъти в Турция. Работили са по проекти с танцови състави от Турция, като са изучавали турски танци, а турските състави - български. С този проект са изнасяни концерти в гр.Одрин и гр.Ямбол. Танцовият състав "РОМБАНА" участва във всички празници и мероприятия на гр. Ямбол.

 

Адрес за контакти: 
ул
Ямбол
България
Мобилен телефон: +359 898 231 746

Предстоящи събития

Последни новини

Генерален спонсор