Фондация „Българско танцово изкуство“ представя и подпомага ансамблите на България

петък, 17 Ноември, 2017 - 13:45
Ансамбъл "Зорница"

Как от шевиците с втъкана мъдрост и емоцията и магията на българския танц се стига до създаването на фондация в подкрепа на танцовото ни изкуство? Отговорът дават един от големите хореографи Емил Генов и преподавателят по български танцов фолклор Борис Димитров. 

Емил Генов е създател и художествен ръководител на ансамбъл „Зорница“. Наред с това поставя сценични танци на фолклорни ансамбли и групи по света. През 2002 г. Съюзът на българските музикални и танцови дейци го удостоява с отличието „Златна лира“. 

Борис Димитров преподава български танцов фолклор и организира уъркшопове по народни танци от 22 години. Двамата заедно завъртат колелото на българското фолклорно наследство от шевиците, през музиката до танца. Те стоят в основата и на фондация „Българско танцово изкуство“, чиято цел е издирване, съхраняване и популяризиране на българския танцов фолклор чрез реализиране на инициативи и проекти, с които да се подпомага дейността на групи за танцов фолклор. Такъв е замисълът  на „Фолклорната танцова панорама“, която ще се проведе през 2018 г. в 10 български града. В нея ще участват професионалните ансамбли на България, както и различни самодейни състави. 

Емил Генов и Борис Димитров разказват за първи път пред Радио София за предстоящата инициатива. 

Последни новини

С подкрепата на