Северняшки ансамбъл за народни песни и танци "Иван Вълев"

Гл. художествен ръководител - Мартин Гуджаров

Гл. хореограф - Мартин Мочков

Северняшкият ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“ Плевен е създаден преди 59 години в историческия град Плевен - център на плодородната и богата на фолклор Дунавска равнина. Концертните програми на състава се осъществяват въз основа на задълбочено изучаване и творческо обогатяване на песенния и танцов материал. Той представя най- характерното за фолклорната област между Дунав и Стара планина. Програмите на Северняшкия ансамбъл са изградени като концертни спектакли, в които синтеза между песента и танца става основа за изграждането на преливащи се музикално – хореографски картини, подчинени на обща сюжетна и драматургична идея.

Хорът е пеещ и танцуващ в повечето масови композиции и привлича вниманието на публиката и специалистите със своята богата нюансираност и уникална звучност. Оркестърът, съставен от високо професионални музиканти, звучи еднакво въздействащо и в съпровод, и като интерпретатор на инструментални мелодии. Успехът на хореографските композиции се дължи както на виртуозното майсторство на изпълнителите, така и на стилния усет на хореографите към запазване автентичността на народните танци. За фолклорната достоверност на концертните изпълнения и създаване на неповторима атмосфера, много допринасят и красивите, богати на багри костюми. Многолика и мащабна е дейността на Северняшкия ансамбъл. Той реализира огромен брой участия, концерти и спектакли пред многохилядна публика, записи в радио София, БНТ, компактдискове и DVD.

Вълнуващи, новаторски и атрактивни са изявите на Северняшки ансамбъл – Плевен. С прекрасните си високо професионални изпълнения, съставът прославя българското фолклорно изкуство у нас и по света. Той гастролира успешно в Русия, Италия, Полша, Швейцария, Мароко, Франция, Йордания, Сирия, Германия, Гърция, Канада, САЩ, Канарските острови, Македония   и  много други страни.

През 2004-та година по повод своята 45 годишнина, Северняшкият ансамбъл реализира премиерния спектакъл „Кристален извор“. За него бива удостоен със специалната награда на Министерството на културата „Кристална лира“, която се връчва за върхови постижения в българското музикално и танцово изкуство. За цялостната си художествено- творческа дейност, Северняшки ансамбъл -Плевен е отличен със „Златна лира“ от Съюза на българските музикални и танцови дейци в България.  За своята 50 годишнина Северняшки ансамбъл получи плакет и грамота на Министерството на Културата , почетен диплом и почетния знак на Община Плевен.

От  Европейския форум на експертите и академията за международно признати лидери в науката и културата  на Северняшкия ансамбъл е присъдена „Златна карта“ за значим принос в развитието на Европейската култура. Наградата е обществено признание за престижното място на институцията в културната карта на Европа и в съхраняването на европейските културни ценности. Ансамбълът  е удостоен с приз „Нестинарка“  на  Международния фолклорен фестивал „Бургас 2017“ за цялостен принос в запазване на музикално - танцовия и песенен  фолклор.

 

Адрес за контакти: 
Плевен
ул. 'Дойран" 79
5800 Плевен
България
Телефон: 064 802 679
Мобилен телефон: +359 893 013 077
Код за гласуване: 
602
Гласове на публиката: 
30

Последни новини

С подкрепата на