С много цвят и разнообразни ритми започна Фолклорна танцова панорама 2018 на сцената на Античен театър - Пловдив

четвъртък, 7 Юни, 2018 - 15:00
пловдив

На 6 юни на сцената на Античен театър, Пловдив започна Фолклорна танцова панорама 2018. Танцьорите от фолклорен ансамбъл „Тракия“ откриха първия концерт на инициативата с емблематичния танц на Кирил Дженев „Добруджанска танцова импресия“. За първи път на една сцена заедно с професионалните ансамбли танцуваха и фолклорен танцов ансамбъл "Иглика", фолклорен танцов ансамбъл “Седенчица”, фолклорен танцов ансамбъл ”Слав Бойкин’’.

Програмата включваше 15 танца от всички фолклорни области на България. Най-младите изпълнители, младежите от фолклорен танцов ансамбъл ”Слав Бойкин’’ и ансамбъл "Иглика", въпреки голямото предизвикателство, успяха да овладеят вълнението си и представиха по три танца. Артистичността и синхронът на ансамбъл “Седенчица” ги превърна в любимци на публиката. Изпълненията им на „Пуста младост“ по хореография на Емил Генов и „Шопска сюита“ на Димитър Димитров се отличиха с изключителна професионалност. Стилът и школата на АМТИИ изпъкваха във всички композиции на „Академичен фолклорен ансамбъл“, но най-завладяващо беше изпълнението им на „Игри в шоплука“ на Стефан Йорданов. Фолклорен ансамбъл „Тракия“ зарадва почитателите си с композициите „Първа среща“ и „Сватба“ на Даниела Дженева. На финала всички емоции преляха в песента „Питат ли ме дей зората“, която огласи Античния театър. Танцьорите от всички ансамбли изпълниха сцената, а публиката, изправена на крака, се включи в хоровото изпълнение.

Чрез жребий, дарение за участие получиха: ансамбъл „Тракия“, ансамбъл „Иглика“ и ансамбъл “Седенчица”. Ансамбъл ”Слав Бойкин’’ и „Академичен фолклорен ансамбъл“ при АМТИИ- Пловдив получиха право на участие в годишните дарения на фондация Българско танцово изкуство.

Емил Генов, управител на фондация Българско танцово изкуство, благодари на публиката и участниците и връчи плакети на художествените ръководители на ансамблите.

Следващите концертите на Фолклорна танцова панорама 2018 са в София на 16 юни от 14 и 19 часа в Зала 1 на НДК и на 17 юни от 20:30 часа на сцената на Летен театър във Варна. Целта на инициативата на фондация Българско танцово изкуство е да популяризира българския танцов фолклор като събере на една сцена професионални и самодейни групи за сценични танци на основата на българския музикален и танцов фолклор, както и да подпомогне участниците морално и материално. Фолклорна танцова панорама 2018 включва 16 концерта в 15 града на страната, изпълнени от 60 ансамбъла. Над 2 000 професионални и самодейни танцьори ще представят 280 танца пред над трийсетхилядна публика. Във всеки концерт ще участват от 3 до 5 групи, с програма от 12 до 15 сценични танца от различните фолклорни области на България. След всеки концерт, чрез жребий, ¾ от участващите групи получават дарение за участие на обща стойност 50% от финансовия резултат на концерта. На 19 януари 2019 г. на заключителен концерт в Зала 1 на НДК ще бъдат раздадени Годишните дарения на фондация Българско танцово изкуство. Публично, чрез жребий, фондацията ще разпредели 50% от финансовия си резултат към 1 януари 2019 г. Право на участие в тегленето на жребия имат всички, които не са получили дарение в рамките на изминалата година. На заключителния концерт ще бъдат връчени и Годишните награди на фондация Българско танцово изкуство. Наградите за непрофесионални групи са за цялостно представяне, а за професионални – за хореография на сценичен танц. Класацията на фондация Българско танцово изкуство е най-мащабната и обхваща участници от цялата страна. Класирането е на базата на оценка на комисия и гласуване на публиката. В комисията за оценка на групите ще участват членовете на художествения и творческия екипи на фондацията. На 27 април 2018 г. фондация Българско танцово изкуство даде начало и на дарителската кампания „За българския танц“. Набраните средства ще влязат във фонда „Годишни дарения“ на фондацията.

Последни новини

С подкрепата на