Aплодисменти, емоции и перфектни изпълнения

вторник, 26 Юни, 2018 - 15:15
Фолклорна танцова панорама 2018 София
Фолклорна танцова панорама 2018 Варна

Ансамбъл „Филип Кутев“, Ансамбъл "Добруджа"и Националното училище за танцово изкуство на една сцена със самодейни състави на концерти от Фолклорна танцова панорама 2018

Ивайло Иванов, гл.  хореограф на „Филип Кутев“: „Очарован съм от нивото и се радвам, че участвахме заедно.“

По вода, с много аплодисменти, емоции и перфектни изпълнения се състояха трите концерта от Фолклорна танцова панорама 2018 в Зала 1 на НДК на 16 юни от 14 и 19 часа и в Летния театър във Варна на 17 юни. Прецизна програма, изключително подготвени състави, красива хореография и костюми поднесоха професионалните и самодейните ансамбли на публиката в София и Варна.

Дъждът в края на концерта на откритата сцена в морската столица не попречи на  ансамбъл „Варна“ да завърши последния танц от програмата. Танцьорите от фолклорните ансамбъли „Добруджа“, „Гергана“, „Одесос“, „Варна“ и Танцов театър „Родина“ танцуваха заедно финалната композиция под ритъма на дъжда. Дори природата оцени единството и красотата на българския фолклор и дъждът спря, за да прозвучи песента  "Де е България"("Питат ли ме дей зората..") в изпълнението на съставите и публиката.

След края на концерта в НДК, Ивайло Иванов, главен хореограф на ансамбъл „Филип Кутев“, поздрави всички участници от самодейните и професионалните ансамбли с: „Очарован съм от нивото и се радвам, че участвахме заедно на една сцена. Никога не съм предполагал, че има толкова големи самодейни състави, които се занимават по такъв професионален начин с фолклорното танцово изкуство. Трябва да имаме повече участия заедно. Да има връзка между нас. Ние да се запалваме от вашия ентусиазъм, Вие да се запалвате от това, което показваме ние. Така нашето изкуство ще се развива и ще върви напред. Трябва да се поддържаме помежду си.“ Емил Генов, управител и създател на фондация Българско танцово изкуство, хореограф и художествен ръководител на  ансамбъл "Зорница" завърши с думите: „Целта на всички ни е една – да запазим и да предадем богатството на българския фолклор!“

Национален фолклорен ансамбъл “Филип Кутев“, ансамбъл „Зорница“, ансамбъл „Средец”, ансамбъл „Балкан” и ансамбъл „Кремиковци” танцуваха в 19 часа на 16 юни в Зала 1 на НДК. Ансамбъл “София–6”, Академичен фолклорен ансамбъл, ансамбъл „Фолклорика“, ансамбъл „Граово” и ансамбълът на Националното училище за танцово изкуство участваха в концерта  от 14 часа на 16 юни в Зала 1 на НДК.

Инициативата на фондация Българско танцово изкуство събира за първи път на една сцена  професионалните и най-добрите самодейни фолклорни състави на България. Над 2000 танцьори от 60 ансамбъла ще изпълнят 280 танца на 16 концерта в 15 града на страната. Всеки концерт от програмата е различен. Участват от 3 до 5 групи, с програма от 12 до 15 сценични танца от различните фолклорни области на страната.

Следващият концерт на Фолклорна танцова панорама 2018 е на 10.09.2018г. на Летния театър в Бургас.

Последни новини

С подкрепата на