Кирил Чирпанлиев

 

Кирил Чирпанлиев е роден на 10.11.1929 г. в Ямбол. 

Като ученик танцува в създадения със съученици и приятели танцов състав към читалището в Ямбол. 

През 1951 г. завършва висше образование – специалност “История” в СУ “Св. Климент Охридски”. 

В този период танцува в ансамбъл “Лиляна Димитрова” гр. София под ръководството на бележития Христо Цонев, който впоследствие поставя основите на ансамбъла на армията.

През 1952 – 1954 г., вече като професионален танцьор, е в ансамбъла “Трудова повинност”.
От 1954 – 1986 г. – до пенсия – в Ансамбъла за песни и танци на Българската народна армия, под ръководството на знаменития Методи Кутев.

През 80-те години на миналия век Кирил Чирпанлиев ръководи и Представителния ансамбъл на БГА Балкан.

Кирил Чирпанлиев е ръководител на Фолклорен ансамбъл "Балкан" от 1974 г. Именно под негово ръководство ансамбълът постигна своите големи успехи.

Удостоен е със Златна лира на Съюза на музикалните и танцови дейци в България, носител на ордени “Кирил и Методий” – ІІ и ІІІ степен, множество грамоти и отличия от Министерството на културата и от Министерството на отбраната. 

През 2010 г. НС на ЦИОФФ – България го удостои с наградата "Златна кобилица" за цялостен творчески принос в развитието и популяризирането на фолклорното изкуство.

Част от неговите произведения са: “Младост”, “Северняшки танци”, “Пеперуда”, “Куди”, “Оратници”, “Копаница”, “Недоразумение”, “Нашият взвод”, “Въодушевената бригада”, “Щастливо детство”, „Родопски танц“.

Поставял е танци и е работил със самодейни състави из цяла България – Шумен, Монтана, Добрич, Хасково, Севлиево, Велико Търново, Русе, Горна Оряховица, Лясковец, Видин и др.

Последни новини

С подкрепата на