×

Съобщение за грешка

  • Notice: Trying to access array offset on value of type bool in eval() (line 3 of /var/www/bti.bg/drupal-7.89/sites/all/modules/computed_field/computed_field.module(468) : eval()'d code).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type null in eval() (line 3 of /var/www/bti.bg/drupal-7.89/sites/all/modules/computed_field/computed_field.module(468) : eval()'d code).

Национален фолклорен ансамбъл „Българе”

Главен художетсвен ръководител - Христо Димитров

Национален фолклорен ансамбъл „Българе”

е най-големият частен професионален фолклорен ансамбъл у нас, който вече 15 години е една от културните визитки на страната ни.  

Началото ме е поставено на 1 октомври 2002 г. в София от хореографа Христо Димитров и сестра му Елена Андерсон. Идеята на Христо Димитров да създаде елитен професионален танцов ансамбъл от фолклорни изпълнители е подкрепена от Ян Чарз Андерсон, който финансира проекта с внушителни средства. Семейство Ян и Елена Андерсон стават меценати на всички спектакли от репертоара на ансамбъл „Българе”.

 

Продуценти

Христо Димитров, Ян и Елена Андерсон

            

Спектакли

- „Това е България!” – музикално-танцов фолклорен спектакъл с премиера на 3 април 2003 г. в Зала 1 на НДК. Сценарият, хореографията и режисурата на дебютния спектакъл на НФА „Българе” са на Христо Димитров. По интригуващ начин в седем сценични картини той представя богатството и красотата на музиката, песните и танците от седемте фолклорни области на България. Повествованието се води от разказвач, в чиято роля е именитият български актьор Георги Черкелов, а в картината „Добруджа” с вдъхновен танц на майстора се изявява лично хореографът Христо Димитров .

Филмът „Това е България!” е екранизирана версия на едноименния спектакъл на ансамбъл „Българе”. Премиерата на лентата е в навечерието на Трети март 2012 г. Това е един от първите музикално-танцови фолклорни филми у нас. Сценарият, хореографията и режисурата са дело на Христо Димитров.

- „България през вековете” – историческият танцов спектакъл е с премиера на 6 юни 2006 г. И вторият мащабен проект в репертоара на ансамбъла  е по сценарий, хореография и режисура на Христо Димитров. Спектакълът е едно пътешествие през историята на България, започващо от времето на кан Кубрат и завършващо в началото на ХХ век. В седемте сценични картини, проследяващи най-емблематичните периоди на гордост и на изпитания за българите, изпълнителите се представят не само като изключителни танцьори и певци, но и като талантливи актьори, акробати, каскадьори и бойци.  

- „Албена” – музикално-танцов фолклорен спектакъл с премиера на 15 май 2007 г. Третият спектакъл на „Българе” е посветен на красотата и силата на българката и на българската народна песен. В главната роля е солистката Албена Вескова. По време на 100-минутното представление тя разкрива таланта си на актриса, певица и автор на песни, изпявайки на живо 15 песни от Родопите, Добруджа, Тракия и Македония. Една от картините включва атрактивно надиграване между петимата най-добри танцьори от различни фолклорни области на България, в което участва лично хореографът Христо Димитров. Ездачи и коне на сцената, балерини и каскадьори са неговите новаторски решения като сценарист и режисьор на спектакъла.  

- „Последната нощ на Апостола” е въздействащ спектакъл в памет на Васил Левски. Премиерата е на 19 февруари 2014 г. в столицата. Съвместен проект, подготвен по повод на конкретно събитие. Сценарият, хореографията и режисурата са на Христо Димитров, а адаптацията на текста за сцена – на актьора Димитър Селенски, превъплъщаващ се в 6 различни образа на съвременници на Апостола.

- „Осмото чудо” е четвъртият и най-мащабен спектакъл от репертоара на  „Българе” с премиера на 14 юни 2016 година. Продуцентът Христо Димитров е автор на оригиналната режисьорска комбинация от филм, театър и динамичните ни народни танци и песни,  следващи интригуващ сценарий, който заедно с почти цялата хореография на спектакъла, е поредната осъществена авторска идея на създателя на "Българе". Зрителите се потапят в запленяващото пътешествие в света на неравноделните музикални размери в българския фолклор, определяни като "Осмото  чудо" на света и преоткриват за себи си личността на един верен приятел на България отпреди век - кореспондента на в. "Таймс" Джеймс Баучер. Ролята на ирландския журналист е великолепно изиграна от холивудския актьор Бен Крос. Българският актьор Атанас Сребрев в образа на унгарския композитор Бела Барток е негов партньор в разговора, който двамата водят при пътуването си в "Ориент Експрес". Повествованието преминава през 7 музикално-танцови фолклорни картини, впечатляващо изиграни от танцьорите и солистите на "Българе". В добруджанската и в тракийската картина зрителите отново ще видят соловите изпълнения на хореографа на спектакъла Христо Димитров.

Естествено продължение на първия и най-популярен проект от репертоара на ансамбъла - "Това е България!", "Осмото чудо е посветено на паметта на мецената на "Българе" - Ян Чарз Андерсон.

 

Екип   

Христо Димитров - хореография, сценарии, режисура

проф. Милчо Василев, Иван Киришев, Цветан Цветков, Петьо Кръстев, Генчо Генчев, Данчо Радулов, – музика

проф. Николай Цветков и Вячеслав Кирилов – хореографи на картини

 

Солисти

Албена Вескова, Веселин Кузмов, Атанас Славов-Мравчо, Любомир Петов, Владимир Величков, Цветан Цветков и др.

 

Актьори

Георги Черкелов, Димитър Селенски, Емил Марков, Атанас Сребрев и холивудската знаменитост Бен Крос

 

Концерти

От дебюта му през 2003 г. до момента изнесените от ансамбъла спектакли и концерти на сцените у нас и по света надвишават 2100. Няма голям  български град, пред чиято публика през годините „Българе” да не са играли поне пет пъти.

 

Гастроли

Ансамбъл „Българе” е показал своето изкуство в над 22 страни по света:  Франция, Румъния, Австрия, Германия, Люксембург, Швейцария, Холандия, Япония, Чехия, Унгария, Белгия, Гърция, Сърбия,  Македония, Израел, Русия, САЩ /Ню Йорк - Бродуей/, Канада, Албания, Казахстан, Великобритания и др.

 

Инициативи

„Българе” безрезервно подкрепя патриотичните инициативи на своя продуцент Христо Димитров. Застава зад идеите на Фондация "Българе" и Националното движение „Второ Българско Възраждане”, включва се в кампанията „Да развеем българското знаме!”, участва като чета в  родолюбивото сдружение "Пазители на българщината". От 2008 г. досега, вече десет години, екипът е неизменен домакин на всяко издание на ежегодния Международен Фестивал на фолклорната носия в Жеравна.

 

Благотворителност 

За изминалите 15 години от създаването си ансамбълът е участвал в над 30 благотворителни инициативи. Сред по-мащабните са големият благотворителен концерт в помощ на „пеперудените деца” /събиране на средства за болни от рядкото генетично заболяване на кожата Булозна епидермолиза/ - през април 2013 г. в зала 1 на НДК, съвместно с Лайънс клубове в София, също и кампанията "Ние обичаме България" през пролетта на 2017 година в подкрепа на Мадарския конник.

 

Партньори

Президентството на Република България, значителна част от общините в страната, български фирми, централни и регионални медии.

 

Национален фолклорен ансамбъл „Българе”
Адрес за контакти: 
ж.к "Овча купел 2", ул. "Иван Хаджийски", бивш РУМ
София
България
Мобилен телефон: +359 894 608 538
Ел. поща: 
Гласове на публиката: 
-

Последни новини

С подкрепата на