×

Съобщение за грешка

  • Notice: Trying to access array offset on value of type bool in eval() (line 3 of /var/www/bti.bg/drupal-7.89/sites/all/modules/computed_field/computed_field.module(468) : eval()'d code).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type null in eval() (line 3 of /var/www/bti.bg/drupal-7.89/sites/all/modules/computed_field/computed_field.module(468) : eval()'d code).

Фолклорен ансамбъл "Варна"

Главен художествен ръководител и хореограф - Юлиян Станев

 

Фолклорният ансамбъл „Варна”, в своето 58 годишно съществуване, се е утвърдил като една от най-големите културни институции в България с доказан принос за издирването, сценичната реализация и популяризирането на фолклорното богатство.  Диригент на оркестъра е Данчо Радулов. Изкуството на ансамбъла винаги предизвиква спонтанни, горещи аплодисменти със самостоятелните си концерти, както в национален така в международен мащаб. Ансамбълът е изнесъл над 2200 концерта пред повече от 1 000 000 зрители от 25 страни на Европа, Азия, Африка и Америка, реализирани са записи за телевизиите на България, Франция, Англия, Германия, Бразилия, Белгия и Норвегия.

Школата на ансамбъла е едновременно дом, семейство и училище по фолклор и родолюбие на много хора. В него се обучават над 200 танцьори, музиканти и певици, разпределени в подготвителни групи – детски и младежки. За издигане на тяхната естетическа култура, за фолклорната и етнографска подготовка се грижат 4 хореографи и 10 музиканти. Най-много грижи се отделят за децата – бъдещето на ансамбъла.

Танците, богати на романтика и лирика, многообразни по своя характер и стил, ансамбълът поднася със завидно интерпретаторско умение разкривайки с дълбоко проникване, усет и талант психологията на българския фолклор. Затова и всеки танц носи своята етнографска окраска, заразява с ритмиката и мелодията си. Това е едно от безспорните достойнства в художествено-изпълнителското майсторство на ансамбъла, който защитавайки колорита и вътрешното очарование на танците от всяка етнографска област, остава верен на творческо-изследователската си мисия да издирва, съхранява и пресъздава българския танцов фолклор.

Непреходната мъдрост и обаяние на българския танц, варненските танцьори неведнъж са показвали по бляскав начин на международни конкурси и фестивали, с концертите си в много страни по цял свят. Една всеотдайност, извоювала много отличия и донесла високо признание и популярност както на ансамбъла така и на град Варна, и България.

 

Фолклорен ансамбъл "Варна"
Адрес за контакти: 
ул. Черни връх 62
Варна
България
Телефон: 052 613146
Мобилен телефон: 0359 898 643 345
Ел. поща: 
Гласове на публиката: 
-

Последни новини

С подкрепата на