×

Съобщение за грешка

  • Notice: Trying to access array offset on value of type bool in eval() (line 3 of /var/www/bti.bg/drupal-7.89/sites/all/modules/computed_field/computed_field.module(468) : eval()'d code).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type null in eval() (line 3 of /var/www/bti.bg/drupal-7.89/sites/all/modules/computed_field/computed_field.module(468) : eval()'d code).

Фолклорен танцов ансамбъл "Иглика"

Главен художествен ръководител - Венцислава Еленска

През 2019 г. годината, в която  Пловдив е европейска столица на културата, ФТА ”Иглика” ще чества своята 70 годишна творческа история! Ансамбълът е основан от доайена на българския танцов фолклор Георги Шишманов. Седем десетилетия, ФТА ”Иглика” е част от културния живот на град Пловдив!

Днес във ФТА”Иглика” танцуват повече от 200 млади дарования от нашия град, на възраст от 5 до 19 годишна възраст разпределени в пет концертни състава. Участниците в ансамбъла споделят радостта от светлините на сцената, празнуват общи празници и превръщат в празник за приятели и зрители всеки свой концерт в България и зад граница! ФТА ”Иглика” има професионален екип от хореографи и музиканти, които влагат в работата си с децата огромна любов и грижа! Грижа, младите хора да израснат  горди българи, които ценят, милеят и пазят българския фолклор и за идните поколения! „Прераждане”, "Творецът и времето", „Червената шапчица и приятели”, „На Цветница с „Иглика”, „Приказки за било и пребъдело”, ”По шарените черги с пъстри чорапи” - това са само малка част от постановките реализирани от творческия екип на ансамбъла. Репертоарът на ФТА ”Иглика” се подбира внимателно, той илюстрира ансамбъла със свой самобитен художествен облик. В по – голямата си част репертоарът е авторски труд на хореографите и музикантите на ФТА ”Иглика”. ФТА”Иглика” е духовна работилница, в която деца и ръководители заедно  участват в изграждането на спектакъла, в написването на сценария, изработването на декорите за сцената, работата по костюмите, създават организация за реализиране на всеки самостоятелен концерт. Един затворен кръг на взаимопомощ и сътрудничество между съставите.

За последните 10 години, ФТА ”Иглика” е носител на 27 отличия от национални и международни конкурси, дело на творческите изяви на повече от 300 деца и младежи. Гордост за ФТА ”Иглика” са участията в културни форуми във Франция, Швейцария, Турция, Гърция, Германия, Полша. През изминалия творчески сезон ФТА ”Иглика” има реализирани 43 концертни участия представени пред публиката на Пловдив, София, Димитровград, Първомай и Брацигово, три самостоятелни концерта, две първи отличия от национални конкурси и участие в предаване по канал 1 на Националната телевизия.

Възпитаниците на ФТА ”Иглика” споделят: ”ФТА ”Иглика” е нашият начин на живот, не отличията и наградите, той не е състезание за престиж, а нашата същност, сърце и душа, нашето второ семейство, което обичаме и за което милеем!„

Фолклорен танцов ансамбъл „Иглика”
Адрес за контакти: 
бул. "Шести септември" №193
4000 Пловдив
България
Телефон: 032 632 314
Ел. поща: 
Гласове на публиката: 
-

Последни новини

С подкрепата на