×

Съобщение за грешка

  • Notice: Trying to access array offset on value of type bool in eval() (line 3 of /var/www/bti.bg/drupal-7.89/sites/all/modules/computed_field/computed_field.module(468) : eval()'d code).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type null in eval() (line 3 of /var/www/bti.bg/drupal-7.89/sites/all/modules/computed_field/computed_field.module(468) : eval()'d code).

Танцов ансамбъл "Кремиковци"

Художествен ръководител - Валентина Китова

През 1974 година младите и  неопитни, но отдадени на народните танци, ръководители Стефан Стефанов и Валентина Китова основават танцов състав „Кремиковци”

Танцьори и ръководители започват да израстват заедно. Първоначалната цел е да се издирят и запазят  местните хора. Така се създават танците „Ситното” и „Кремиковски” . Хореографията е на ръководителите.

Това е преди повече от 35 години.

Днес тези хора се предават на младите танцьори и от малкото останали живи прабаби и прадядовци, но главно от първите участници в танцовия състав, които вече водят за ръка в състава синове, дъщери и дори внуци.

Броят на желаещите да танцуват е все по-голям и така се оформят освен младежкия и детски танцов състав, и подготвителна група.

Републиканските фестивали, които се провеждаха през 80те години стават цел на ръководство и участници. Започват да се канят постановчици и видни хореографи за съвместна работа, да се шият костюми и поставят танци и от други етнографски области, да се пише музика по либрета за танци създадени специално за танцовите състави на Кремиковци. Резултатите не закъсняват. Спечелени са и златни и сребърни медали и от двата състава, при представянето им на републикански фестивали.

Състава се познава, обича и цени, вече не само на местно, но и на национално ниво.

Ровейки се в архиви и репертоарни планове, откриваме един наистина богат и разнообразен репертоар: За младежкия състав: „Шопска сюита”, „Кремиковски игри” и  „Северняшки танц” – хореография Димитър Манов, „Лазарки” хореография Илия Ризов, „Средногорки” „ Кукери” „Общобългарска ръченица” „Момци тракийци”, „Фолклорна Въртележка” хореография Борис Вълков, „Срещи” хореография Иван Тодоров, „Комитско либе” хореография Кирил Харалампиев, „Гергьовден” хореография Д Димитров, „Кукли” – Маргарита Дикова, „Коледари” хореография Христо Иванов, „По полята на Добруджа” хореография Методи Кутев, „На мегдана” хореография Валентина Китова, „Пиринки” хореография Веселлин Маргаритов.

За детския танцов състав „Джиновско”, „Ситното” хореография Ст. Стефанов, „Шопчета” , „Куклички” хореография Петър Григоров, „Дръж ми нане ментето” хореография А. Кьосев, Смесен тракийски” хореография Валентина Китова и др.

Голяма част от този богат репертоар се поддържа и днес, като стремежа е да се обогатява и разнообразява с нови ритми и произведения.

Разнообразната си програма състава е показвал на много концерти из цяла България. И детския и младежкият състави са печелили златни награди от републиканските фестивали, които се провеждат през 80те години, от Националните фолклорни събори в Копривщица и Рожен, от фестивалите в Перник, Тетевен, Смолян, Варна и Бургас, Велико Търново, Казичане, Локорско, Кюстендил, Хасково и София. През 2008 печели 3то място в конкурса за Голямата награда на София. Състава е правил концертни турнета и е участвал във фестивали в: 1978 Москва, Киев и Петербург; Чехословакия; Грузия; Румъния; Гърция; Италия; Югославия; Полша; Турция; Македония; Испания, Португалия; Унгария, Хърватска, Словакия, Албания, Украйна, Молдова.

Участвайки в международни фестивали и изяви се заражда горещото желание, тази магическа атмосфера на емоция, приятелство и общуване с хора от различни краища на света да се пренесе в Кремиковци, за да могат и местните да почувстват и изживеят тази магия. Първоначално е само една мечта! През 2006 г се провежда първият международен младежки фестивал „Гергьовско веселие”, който продължава да се организира и до днес.

 

Танцов състав "Кремиковци"
Адрес за контакти: 
кв. Кремиковци ул. „Радивоя" № 2
София
България
Мобилен телефон: +359 884 707 084
Гласове на публиката: 
-

Последни новини

С подкрепата на