×

Съобщение за грешка

  • Notice: Trying to access array offset on value of type bool in eval() (line 3 of /var/www/bti.bg/drupal-7.89/sites/all/modules/computed_field/computed_field.module(468) : eval()'d code).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type null in eval() (line 3 of /var/www/bti.bg/drupal-7.89/sites/all/modules/computed_field/computed_field.module(468) : eval()'d code).

Професионален фоклорен ансамбъл ”Мизия”

Главен художетсвен ръководител - Любчо Василев

Фолклорен ансамбъл „Мизия” е създаден през 1961 г., първоначално като самодеен състав. Той е една от визитките на духовността в област Търговище. Спектаклите на ансамбъла са изградени на базата на народните песни, свирни и игри от българската обичайна и обредна система. Той черпи идеи и вдъхновение от хората по празничните мегдани, от моминските седенки и овчарските пладнища, от бурните трапези и от пъстрите сватби, от цветята и тревите, птиците и водите на българската земя.

В Ансамбъл „Мизия” певци, музиканти и танцьори с много труд и жар творят съзвучие, идещо от дълбините на вековете, но притурило в унисон и багрите на днешния век. В търсенето на вълшебните ритми, се пресъздава не само традиционната ни култура, но и се продуцира ново авторско виждане. Отделните компоненти на спектаклите са органически свързани в едно синкретично цяло, автентично съзвучно с многовековната народна практика и съвременна стилистика.

„Мизия” твори изкуство, обагрено от изключително необуздана емоция и темперамент, от красота и искряща светлина. Освен фолклора, характерен за региона на Североизточна България, той интерпретира и сценично претворява най-характерното и най-яркото от музикалния и танцов фолклор от всички региони на страната. Търси се артистичен и драматургичен еквивалент на отделните фрагменти и на цялостното композиране на концерт - спектаклите.

През 50-годишната история на Ансамбъл ”Мизия” спектаклите, многообразни картини на националната култура на България, са дарили радост на милиони зрители в над 5000 концерта в страната и турнета в Германия, Франция, Русия, Сирия, Испания, Англия, Унгария, Италия, Югославия, Словения, Румъния, Португалия и други.

Удостоен е с :

  • Орден Кирил и Методий  І-ва степен.
  • Златна лира на СБМТД.
  • Награда от конкурса за модернизиран фолклор „Танцът на радостта”, Будапеща – 2008 година
  • Купата на асоциацийте за фолклор – Франция
  • Носител на плакети и медали от Национални и Международни фестивали.
  • Носител на голямата награда  „Златен мост” за музика от Международния фолклорен конкурс – Боюк чекмедже – Истанбул Турция 2013г
  • Кристална лира на СБМТД – 2013 г. „Гранд –При“ от Интернационален фолклорен фестивал “CARPATI“ – Питещ –Румъния - 2016г.
Фоклорен ансамбъл  МИЗИЯ
Адрес за контакти: 
ул. "Стефан Куцаров" 1
7700 Търговище
България
Телефон: 0601 62756
Мобилен телефон: +359 885 672 160
Ел. поща: 
Гласове на публиката: 
-

Последни новини

С подкрепата на