×

Съобщение за грешка

  • Notice: Trying to access array offset on value of type bool in eval() (line 3 of /var/www/bti.bg/drupal-7.89/sites/all/modules/computed_field/computed_field.module(468) : eval()'d code).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type null in eval() (line 3 of /var/www/bti.bg/drupal-7.89/sites/all/modules/computed_field/computed_field.module(468) : eval()'d code).

Фолклорен ансамбъл „Родолюбие”

Гл.худ.ръководител: Симеон Васев

хореограф: Васил Василев

 

            Фолклорен ансамбъл „Родолюбие” е основан през 2011 година във Военен клуб-Кюстендил от 40 всеотдайни хора от всякаква възраст, Те отдават сърцата си на българските народени хора и танци.  Независимо от факта, че липсва подходяща зала за репетиции, любовта към народното творчество помага на ентусиастите  много бързо да навлязат дълбоко в тайните на танцовото изкуство. . Те последователно усвояват сложни стъпки на българските автентични и сценични  танци. Така ден след  ден, месец след месец и година след година с  художествен ръководител Симеон Васев и хореограф Васил Василев с административен организатор  Еленка Николова,ансамбъла творчески процъфтява . В годините през ансамбъла са минали много талантливи  хора от всякаква възраст. Няколко поколения носят и предават любовта към българския фолклор и днес техните деца огласят репетиционната зала и концертните подиуми. Над  140 са танцьори  в танцовите възрастови групи на ансамбъл „Родолюбие” с подготвителни групи: от 7 -10 години; 11-14 години; 15-18 години и от 19-73 години. Ансамбъла има своя характерна програма и репертоар и  участва активно в културния живот на гр. Кюстендил и региона.Фолклорен Ансамбъл „Родолюбие“ носи званието “Представителен ансамбъл“ на CIOFF -  /Международен съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства/.

Поради географското разположение на Кюстендил характерен стил е „шопския“, но в концертната програма са включени танци от различни етнографски области на България. Изпълняват се различни по форма камерни сюжети, тематични и дивертисиментни танци. С подчертано вдъхновение репертоарът на Ансамбъл ”Родолюбие” включва кюстендилски автентични постановки („Кюстендилска сватба”, „Събор в кюстендилско”, „Великден в кюстендилско”, „Кюстендилски пролетни мотиви”) и танци от  етнографски области на България: Северняшка (”Полъх от Дунав”, „Кукуруз юнаци”, „Пъстра северняшка закачка”, „Пролетно утро”); Тракийска („ Петлета”, „Кривосадовски танц”, „ Тракийски девойки”); Шопска (”Знеполска сюита”, ”Шопкинчета”, ”Шопска палитра”, ”Цветница”), Пиринска (”Приквечер от Велешко“, ”Игри от Пирина“), както и фолклорни обичаи и хора.

 Костюмите, с които танцьорите на Фолклорен ансамбъл „Родолюбие“ се представят, са съхранявани и вещо пазени вече десетилетия. Някои от тях, както и част от реквизита, са уникални, автентични и единствени по рода си. Добрият вид на костюмите и реквизита на сцена се постига с общите усилия и грижа на всеки един член на ансамбъла.През годините ансамбълът става Лауреат и носител на награди и дипломи от участия в международни културни форуми: „Копривщица-/2015г/.”, Четвърти Национален Преглед на Фолклорните Ансамбли – CIOFF /2013/, Международен Фестивал „Мир на балканите“ гр. Дупница /2015/, 1-во място и специална награда от „Оро се вие, цървули се кинат-/2014 ,2016 и 2019г.”, Лауреати на Балкански шампионат Еврофолк „Жива вода-/2018г./, „Орфеево изворче-/2018г./-Стара Загора, „Орфееви таланти- 2019г./ в гр. Пловдив, Награди от „Млади таланти-/2017,2018 и 2019г./” НДД в гр. София, Приз на кмета на общ. Монтана от „Напеви от северозапада-/2017г./ гр. Монтана и др.Изкуството на ансамбъла излиза извън границите на България в Македония, Сърбия и Гърция. Ансамбъла е отличен със специални награди на Международния фолклорни фестивали и форуми.Всички постижение на състава са плод на неуморимата и съвместна работа, както на отдадените на изкуството млади хора така и на всеотдайността на хореографа, художественият ръководител, административният ръководител и не на последно място покровител на ансамбъл „Родолюбие“ е  всеотдайната любов на танцьора.За  Фолклорен ансамбъл „Родолюбие” е най-вече мястото, където фолклорният танц съществува, претворен и съобразен с фактора "сцена" и фактора "публика".

 

Фолклорен ансамбъл „Родолюбие”
Адрес за контакти: 
ул. „Осоговска” №23
Кюстендил
България
Мобилен телефон: +359 895 450 918
Ел. поща: 
Гласове на публиката: 
-

Последни новини

С подкрепата на